To już drugi rok z rzędu, gdy Polacy zamawiają więcej dań wegańskich i wegetariańskich. W 2020 r. na takiej diecie bylo już milion osób
Pyszne.pl, operator platformy i aplikacji do zamawiania jedzenia, przygotował „Raport Food Trendów”, w którym pokazano aktualne zwyczaje jedzeniowe Polaków. Z analizy wynika, że już drugi rok z rzędu dynamicznie rośnie liczba zamówień wegańskich i wegetariańskich. W 2021 r. przybyło ich niemal o połowę. W październiku 2020 r. Pyszne.pl informowało, że wegetarianie zamawiali o 55 proc. częściej niż rok wcześniej. Z przeprowadzonego wtedy badania wynikało też, że już milion Polaków to weganie i wegetarianie, a kolejne dwa miliony osób planują przejść na taką dietę.
Przeczytaj też: Wegańskie klopsiki Hortexu lepsze niż z Ikei?
Jeśli chodzi o trendy żywieniowe i kuchnię roślinną, to najpopularniejszymi daniami w tej kategorii okazują się bezmięsne odpowiedniki: pizza vegetariana, wegetariański lub wegański burger, roślinne nuggetsy i sajgonki.
Natomiast z raportu Pyszne.pl wynika, że w 2021 roku na popularności zyskały głównie kuchnie grecka, amerykańska i tajska (wszystkie o 18 proc.) oraz polska i arabska (o 15 proc.). Najpopularniejszym daniem w dostawie wciąż pozostaje pizza. Na drugim miejscu znalazł się burger, a na trzecim kebab.
Przeczytaj też: Prawdziwy ser, ale bez wykorzystywania zwierząt
W 2021 roku liczba aktywnych użytkowników Pyszne.pl przekroczyła trzy miliony. Serwis obecny jest w ponad 800 miejscowościach w całej Polsce i ma ponad 13 tys. restauracji partnerskich. W czasie pandemii liczba obecnych na platformie lokali gastronomicznych wzrosła o 44 proc. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. O ponad połowę zwiększyła się także liczba wszystkich zamówień.
Fot. Pyszne.pl