W ofercie pojawią się m.in dania obiadowe: „spaghetti jak bolońskie”, „kotlet jak drobiowy” oraz „kremowe tagliatelle jak z kurczakiem”
W marcu zapowiadaliśmy w green-news.pl, że Żabka w zauważalny sposób poszerzy ofertę dla wegan. Dzisiaj firma odsłania karty i przedstawia własną markę Plant Hunter. Jest ona w 100 proc. roślinna, ale dania z tej serii mają w smaku przypominać tradycyjne potrawy zawierające mięso lub nabiał. Tym samym sieć wyciąga rękę do fleksitarian oraz osób, które dopiero myślą o zmianach w swojej diecie.
Przeczytaj też: Butelki zwrotne oddasz już bez paragonu
Żabka przekonuje, że żywność sprzedawana pod marką Plant Hunter jest nie tylko roślinna, ale też wolna od konserwantów oraz oleju palmowego. Część produktów nadaje się do natychmiastowego spożycia, inne wymagają podgrzania w kuchence mikrofalowej. Nowa oferta zacznie się pojawiać w sklepach już dzisiaj, ale początkowo będzie dostępna w wybranych placówkach sieci. Jednocześnie Żabka przypomina, że już wcześniej wprowadziła na swoje półki sporo roślinnych produktów.
Na co mogą liczyć osoby zainteresowane marką Plant Hunter? Są to głównie dania obiadowe: „spaghetti jak bolońskie”, „kotlet jak drobiowy” czy „kremowe tagliatelle jak z kurczakiem”. Zamiast mięsa posiadają one roślinny zamiennik na bazie soi. Do tego dochodzą pasty z tofu: „pasta jak rybna” lub „pasta jak jajeczna” oraz sałatki: „sałatka jarzynowa jak z jajkiem”, w której jajka zastępują tofu oraz czarna sól kala namak lub „sałatka makaronowa jak z majonezem” na bazie makaronu gotowanego z dodatkiem brokułu oraz ogórka konserwowego.
Przeczytaj też: Prawie połowa Polaków deklaruje, że ograniczy spożycie mięsa
Sieć sklepów nie zapominała o słodkich przekąskach, więc w koszykach klientów może wylądować batonik kremowy o smaku słonego karmelu lub orzechów, a także roślinne koktajle: truskawkowy – na bazie migdałów i nerkowców lub czekoladowy – na bazie orzechów nerkowca i czekolady. Żabka już wcześniej wprowadziła do oferty hot doga bez mięsa (powstał z połączenia m.in. białka ziemniaczanego, białka z grochu oraz oleju rzepakowego i przypraw). W sprzedaży pojawił się także wegger, w którym soja imituje mięso kurczaka.