Pizza z Beyond Meat będzie serwowana także poza Warszawą
Pizza Hut wprowadza do wszystkich lokali z obsługą kelnerską pizzę MEATamorfoza. Oprócz mozzarelli, papryki, pieczarek, cebuli i sosu pomidorowego, jej składnikiem jest roślinna alternatywa dla mięsa: Beyond Meat. Firma informuje też na swojej stronie, że klienci mogą za darmo wymieniać mięsne składniki w innych pizzach na Beyond Meat.
Przeczytaj też: Ceny mięsa ostro w górę? UE może w ten sposób chronić środowisko i nasze zdrowie
Klienci, którzy nie mają pojęcia, czym jest roślinny zamiennik mięsa mogą się tego dowiedzieć od popularnej sieci pizzerii, która w jego składzie wymienia groszek, skrobię ziemniaczaną, tłuszcze roślinne oraz ekstrakt z soku z buraka i wodę. Produkt można zatem uznać za wegański, ale pod względem wyglądu i smaku zbliżony do mięsa.
Krytycy tej nowości stwierdzą zapewne, że to przerost formy nad treścią, że jeśli ktoś nie chce jeść pizzy z mięsem, może się zdecydować na jej wegetariańskie czy wegańskie wersje. Wielu klientów nie zamierza jednak rezygnować ze smaku mięsa, ale może rozważyć skorzystanie z roślinnego zamiennika. To coraz popularniejszy zabieg. Pisaliśmy już w green-news.pl, że burgerownie Max Premium Burgers oraz Bobby Burger wprowadzają wegańskie kotlety.
Przeczytaj też: Już ponad 3 mln Polaków to wegetarianie lub weganie
Tym tropem poszedł już nawet Burger King, ale w jego przypadku weganin pozwał sieć. Z kolei podczas targów CES w Las Vegas furorę wśród zwiedzających robiła wegańska wieprzowina od Impossible Foods. Nestle informowało jakiś czas temu, że na rynkach amerykańskim i europejskim zacznie oferować kiełbasy na bazie soi. Na tym tle decyzja Pizza Hut nie może dziwić. Zwłaszcza, że MEATamorfoza nie jest totalną nowością – w niektórych lokalach wprowadzono ją w grudniu 2019 roku. Najwyraźniej test okazał się udany.