Jak w naturalny sposób wzmocnić organizm, by wygrał z infekcjami podczas jesiennych chłodów? Oxymel, zimnotłoczony olej z czarnuszki, miód, czy pyłek pszczeli to zdrowe i ekologiczne składniki tej kuracji
Pasieki Rodziny Sadowskich to jedno z największych, polskich gospodarstw pszczelarskich. Razem z Sadowskimi pracuje w nim około 150 milionów pszczół zamieszkujących ponad 3000 uli, które zapylają pola Mazowsza i Kujaw. Oferta firmy to nie tylko superfoods z ula, ale i inne ekologiczne produkty o prozdrowotnych właściwościach, które wspierają układ immunologiczny.
Szklanka wody z łyżką żywego octu rano wzmacnia odporność, poprawia trawienie, a także działa antybakteryjnie. Żywe octy zawierają naturalne kultury bakterii, witaminy A, C, B i E, sole mineralne, a także cały szereg enzymów i aminokwasów. Znajdują się też w nich ważne dla zdrowia składniki balastowe jak pektyny, które nie dopuszczają do odkładania się wapnia w ściankach tętnic oraz bioflawonoidy, których obecność sprzyja lepszemu przyswajaniu przez organizm witaminy C. Zawarte w naturalnych octach kwas octowy, galusowy i mlekowy działają przeciwdrobnoustrojowo, a naturalne kultury bakterii wspierają mikroflorę jelitową, która w istotnym stopniu wpływa na odporność.
Przeczytaj też: Wegetarianizm odmładza. Bez mięsa żyjemy dłużej i piękniej
Miód, ocet, cebula, cytryna, czosnek i przyprawy to naturalne składniki tradycyjnych receptur na odporność. Ich moc łączy w sobie słodko-pikantny Oxymel z Pasiek Rodziny Sadowskich. Jego bazą jest octowy macerat z warzyw – cebuli, czosnku oraz przypraw – kardamonu, kurkumy, goździków, pieprzu cayenne oraz imbiru. Baza została wzbogacona w 20 proc. miodem oraz mieszanką naturalnych octów – jabłkowego, gruszkowego i z kwiatu czarnego bzu. Składniki oksymelu działają jak naturalny antybiotyk: antybakteryjnie i przeciwzapalnie, a do tego są źródłem witamin i minerałów. Jeden poranny szot Oxymelu dodaje energii, rozgrzewa, pomaga budować odporność organizmu przez cały rok i jest niezastąpiony szczególnie w okresach sezonowych infekcji.
Miód wielokwiatowy, wzbogacony mleczkiem pszczelim oraz pyłek pszczeli to niezwykle odżywcze pszczele produkty. Dla poprawy odporności wystarczy zjeść łyżeczkę miodu dziennie. Można też nim podwoić moc kuracji pyłkiem pszczelim. W takim przypadku łyżkę pyłku należy zalać letnią wodą i dodać łyżeczkę miodu z mleczkiem pszczelim, zamieszać, odstawić na noc i rano wypić.
Mleczko pszczele to wyjątkowy superfood z ula. To właśnie nim żywią się pszczoły na początku swojego rozwoju. Jest bardzo odżywcze – zawiera moc cennych składników, w tym m.in. aminokwasy, kwasy tłuszczowe, sterole, fosfolipidy i woski, a także biopierwiastki: potas, żelazo, miedź, fosfor, sód, wapń i siarkę. To też źródło m.in. witamin z grupy B.
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został całkowicie przez nie przetworzony. Pyłek jest bogaty w witaminy, minerały, białka, tłuszcze i kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy i bioflawonoidy, dzięki czemu ma bardzo szerokie zastosowanie zdrowotne. Regularnie stosowany wzmacnia odporność, poprawia kondycję fizyczna i psychiczną, obniża poziom tłuszczów we krwi, a także działa przeciwzapalnie, odtruwająco i osłonowo.
Przeczytaj też: Truciciele atmosfery. Jak wpływają na zdrowie i jak się ich pozbywać z organizmu?
Olej z czarnuszki najlepiej smakuje w połączeniu z miodem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Najcenniejszy jest niefiltrowany, nierafinowany i wytwarzany ręcznie. Zachowuje wówczas całą swoją dobroczynną moc. Cechuje go wysoka zawartość witaminy E, beta karotenu oraz minerałów takich jak cynk i selen. Dodatkowo obecny w nim tymochinon sprawia, że olej z czarnuszki ma właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe (czyli pomaga w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych). Warto wiedzieć, że olej z czarnuszki nie jest przeznaczony do smażenia lub innej obróbki termicznej. Idealnie komponuje się z gotowanymi i świeżymi warzywami, jako składnik zimnych sosów, np. domowego pesto lub pasty twarogowej.