Partnerzy wspierający
KGHM Orlen Tauron
Pamiętaj: żywe karpie sprzedawane bez wody to przestępstwo! Bądź czujny w okresie świątecznym

Choć pojawił się na świątecznych stołach w czasach PRL-u, to wciąż nie traci popularności. Dziś jednak karp może liczyć na lepsze traktowanie niż przed laty

Z roku na rok przybywa sieci marketów, które nie sprzedają żywych karpi. Za to amatorzy takich zakupów wciąż istnieją. Nie brakuje domów, w których samodzielne zabicie i oporządzenie ryby jest częścią świątecznego rytuału. Pojawiły się na polskich stołach za sprawą skutecznej działalności propagandowej władz PRL pod hasłem „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”, zapoczątkowanej w 1947 roku. I tak trwamy w tej „nowej świeckiej tradycji” do dziś. Polska jest największym producentem karpia w Europie.

Przeczytaj też: Masz za dużo świątecznego jedzenia? Podziel się! A na przyszłość kupuj mniej

Zanim zakupimy żywe zwierze, warto wiedzieć, jakie ma się wobec niego obowiązki. Niedawno zakończyła się sądowa batalia o prawa karpi. Sprawa ciągnęła się ponad 10 lat. Aktywiści i aktywistki zwrócili uwagę na okrucieństwo pracowników sklepu E.Leclerc w Warszawie, którzy to w grudniu 2010 roku składowali żywe ryby bez wody i wydawali je klientom w torebkach foliowych – również pozbawionych wody. Sprawa została zgłoszona policji i nagłośniona przez Fundację Noga w Łapę. Ostatecznie zajął się nią sąd.

Przeczytaj też: Kupuj ryby odpowiedzialnie. Mamy problem z przełowieniem

Po wielu procesach i szokującej postawie biegłego – według niego karp może oddychać przez skórę i woda nie jest mu do funkcjonowania niezbędna – udało się batalię o dobre traktowanie karpia wygrać. Winni zostali skazani w 2020 roku. Sprawą zajmowała się od początku adwokatka Karolina Kuszlewicz. Dzięki jej działaniom i nagłośnieniu procederu przyjęto jednoznaczne regulacje dotyczące warunków, w jakich można sprzedawać żywe karpie. Jesteśmy też bardziej świadomi ich cierpienia.

Główny Inspektorat Weterynarii przypomina:

  • uśmiercanie ryb w sklepach powinno odbywać się w wydzielonej odgrodzonej strefie metodą mechaniczną lub elektryczną przez przeszkolone osoby;
  • żywe ryby muszą mieć szczelne baseny, z gładko zakończonymi krawędziami, w których jest czysta natlenowana woda o temperaturze od 4 do max. 10 ºC;
  • maksymalne zagęszczenie ryb w takim basenie to 1 kg masy ryby na 1 litr wody;
  • do basenów nie mogą być wpuszczane ryby chore lub z uszkodzeniami ciała;
  • klienci kupujący żywe karpie powinni je transportować w opakowaniach pozwalających rybie na swobodną zmianę pozycji ciała, w wodzie, której będzie dwa razy więcej w stosunku do masy ciała zwierzęcia;
  • sprzedawanie żywych karpi bez dostępu do wody powinno być traktowane jako znęcanie się nad zwierzętami i zgłaszane policji. Dopóki karp jest żywy, nie jest traktowany jako żywność – ma więc swoje prawa.

Zdjęcie: Adam Rhodes on Unsplash

KATEGORIA
STYL ŻYCIA
UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ

Zapisz się do newslettera

Aby zapisać się do newslettera, należy podać adres e-mail i potwierdzić subskrypcję klikając w link aktywacyjny.

Nasza strona używa plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie polityka cookies