Puszysty roślinny krem tak spodobał się klientom podczas testów, że firma wprowadziła go na stałe do oferty
W Costa Coffee każdą kawę można już zamówić z roślinną bitą śmietaną. Vege Krem powstaje z dość powszechnie stosowanego w gastronomii zamiennika tradycyjnej śmietany – Flora Plant professional 31 proc. Zanim kawy z Vege Kremem trafiły do sprzedaży w całej sieci, testowano je przez trzy miesiące w wybranych lokalach Costy w Krakowie i Warszawie. Produkt zdał egzamin.
Przeczytaj też: Mięso komórkowe jest etyczne i ekologiczne. Z podcastu dowiesz się z czym się je je
Rośnie liczba osób poszukujących roślinnych alternatyw mleka i nabiału. Niezależnie od motywacji jaka stoi za tym wyborem, klienci oczekują wartościowych i smacznych produktów. Niemal we wszystkich sieciowych kawiarniach w Polsce można zamawiać kawy z roślinnym mlekiem. Powiększa się też oferta wegańskich deserów i przekąsek. Dania dla wegan i wegetarian są w kawiarnianych sieciówkach już właściwie tradycją.
Przeczytaj też: Lęk klimatyczny u młodych. Boją się mieć dzieci
Jak podaje portal ForumMleczarskie.pl, krajowy rynek zamienników nabiału szybko rośnie. Już 10 proc. konsumentów w wieku między 25 a 34 lata deklaruje, że preferuje produkty wegetariańskie i wegańskie. To bardzo ważna dla rynku grupa klientów o dużej sile nabywczej. Jak podkreślają eksperci, to właśnie dzięki osobom urodzonym między 1980 a 2000 rokiem Warszawa stała się trzecim najprzyjaźniejszym weganom i wegetarianom miastem na świecie. Według rankingu portalu HappyCow, naszą stolicę wyprzedziły tylko Berlin i Los Angeles. Według najnowszych szacunków do 2030 roku rynek zamienników mięsa i nabiału urośnie pięciokrotnie.
W green-news.pl możesz również przeczytać o tym, że Costa Coffee jest partnerem aplikacji Too Good To Go pomagającej zapobiegać marnowaniu jedzenia.
Niestety przy okazji przypadającego 29 września Dnia kawy warto również przypomnieć, że kawowce są roślinami silnie narażonymi na skutki zmian klimatu. Szczególnie zagrożone są uprawy zlokalizowane w Ameryce Łacińskiej. Naukowcy obawiają się, że do 2050 roku ponad 80 proc. upraw w tym regionie może zniknąć.
Photo by Toa Heftiba on Unsplash