Nie musisz płacić krocie za gotowy humus ze sklepu. Z tym przepisem zrobisz go w kilka minut. A smakuje rewelacyjnie
W green-news.pl coraz częściej piszemy o kolejnych wielkich firmach oferujących bezmięsne burgery, wędliny, roślinne mleko, etc. Moda na te produkty przyszła do Polski z Zachodu i wygląda na to, że zostanie z nami już na dobre. Stosowanie diety wegańskiej lub wegetariańskiej deklarują już trzy miliony Polaków. Ograniczanie lub całkowite wykluczenie produktów zwierzęcych z diety pozwala skuteczniej dbać o środowisko i losy zwierząt. A przy tym takie jedzenie jest super smaczne i zdrowe.
W sklepach przybywa wegańskich produktów, ale im bardziej są modne, tym droższe. Dotyczy to również wegańskich knajp. Jednym z takich modnych dań jest humus, dyżurne danie mitycznych hipsterów (razem z jarmużem i tostem z awokado). A przecież humus łatwo zrobić w domu, a z tym przepisem jest też bardzo smaczny.
Czego potrzebujesz?
Przepis: zmieszaj wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy (cieciorkę przelej razem z większością płynu ze słoika), zmiksuj blenderem na gładką masę. Po przełożeniu humusu do naczynia, polej po wierzchu oliwą jak na zdjęciu.
Są oczywiście przepisy, w których kupuje się suchą cieciorkę, namacza na noc, potem gotuje z sodą do miękkości i miksuje ze składnikami jak wyżej, dolewając na koniec zimnej wody. To jednak wersja dla ambitnych, bardziej zaawansowana i czasochłonna, której możesz spróbować np. z przepisem niezawodnej Marty Kurek z Jadłonomii. W green-news.pl jednak oferujemy Ci dzisiaj przepis a la Nigella Lawson, w którym kupujesz półprodukty, bez spędzania godzin w kuchni.
Podczas miksowania cieciorki możesz dodać do humusu np. suszone pomidory, paprykę w proszku, a wierzch posypać czarnuszką. Dobrze smakuje z pitą, pokrojonymi w słupek marchewkami, pomidorem i papryką.
Smacznego!