W ciągu 10 lat koszty surowców do pizzy wzrosły o jedną trzecią. Włosi, Skandynawowie i Polacy i tak nie mogą się bez niej obejść
Obchodzony 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy to dobra okazja, by przyjrzeć się realnym kosztom jej produkcji. Polska jest jednym z krajów, w których pizza jest szalenie popularnym daniem. Wyprzedzają nas pod tym względem Włochy, ojczyzna pizzy. Kąśliwie mówi się, że stała się ona również narodowym daniem w Norwegii. Jest też bardzo popularna w Szwecji.
Przeczytaj też: Argentyńczycy nie chcą jeść wołowiny, choć eksportują jej tony. Co ją zastąpiło?
Co wpływa na ceny pizzy? Międzynarodowy zespół Food&Agri Hub Banku BNP Paribas opracował „Capricciosa Index”. Bada w nim zmiany kosztów produkcji tego popularnego dania. Okazuje się, że w latach 2016-2021 koszt wytworzenia pizzy wzrastał średnio o ok. 4 proc. rocznie. Łącznie między 2010 a 2021 rokiem koszty surowców zwiększyły się aż o ponad 30 proc. Na końcową cenę wpływ mają jednak nie tylko ceny produktów użytych do przyrządzenia dania. Restauracje i zakłady produkcyjne w Polsce są również obciążone wyższymi cenami prądu, gazu i paliw. To przełoży się na wzrost cen w lokalach.
Wraz z bogaceniem się społeczeństw i rosnącą świadomością ekologiczną konsumentów widać, że coraz większe znaczenie ma pochodzenie składników na pizzę. Zauważalnym trendem jest także poszukiwanie wersji wegańskich i wegetariańskich. Chętniej sięgamy również po placki z mąki pełnoziarnistej. Dwie trzecie Polaków wybiera zdrowsze wersje dodatków do pizzy, a ponad jedna trzecia przekonała się do wegańskich wariantów.
Specjaliści z Food&Agri Hub Banku BNP Paribas zauważają, że do Polski nie dotarła jeszcze moda na „pizza bowls”. Co to takiego? Składniki, które znamy z pizzy, czyli sos, ser i dodatki są zapieczone w niewielkiej misce bez ciasta. Odmianą dania jest wersja z ciastem – to nakładane jest na wierzch miski, jak pokrywka. Po wyjęciu dania z pieca, misa jest obracana do góry dnem. Warstwa ciasta tym samym ląduje na talerzu jako podstawa zapieczonych składników.
Przeczytaj też: 2021 rok należał do dań wegetariańskich i wegańskich
Jakie pizze jedzą najchętniej Polacy? Najczęściej wybierają capricciosę, margheritę lub pepperoni. Dzięki aplikacjom do zamawiania jedzenia dania te są łatwo dostępne. 70 proc. konsumentów zamawia pizzę z dowozem.