Linia „Zielona Kuchnia” może być zapowiedzią poważnych zmian w ofercie znanej marki
Kojarzona od dziesięcioleci z przetwórstwem warzyw i owoców i mająca polskie korzenie marka Hortex dołącza do wegańskiej rewolucji i proponuje trzy dania z zamiennikami mięsa. Do wyboru są dwa gotowe dania z kaszą lub ryżem oraz same klopsiki. Zamienniki mięsa w mrożonkach Horteksu powstały na bazie soi. Wystarczy je podsmażyć na patelni i delektować się bezmięsnymi specjałami.
Przeczytaj też: Wychodowane mięso myszy w specjałach dla kotów
Nowe dania Horteksu z roślinnym kurczakiem i klopsikami są już w ofercie m.in. Frisco, natomiast klopsiki bez dodatków pojawiły się tylko w sieci Lidla. O żadnym z tych produktów nie znalazłam informacji na stronie głównej producenta. Jest na niej za to szereg porad dla osób, które chciałyby zrezygnować w codziennej diecie z mięsa i wyrobów pochodzenia zwierzęcego.
Przeczytaj też: Czy powstaną parówki z mięsa komórkowego? – podcast
Hortex radzi, by poznać roślinne źródła białka i stosować zamienniki mięsa i nabiału, a zmiany wprowadzać do diety stopniowo. Warto zacząć od zebrania sprawdzonych przepisów i składników oraz używać półproduktów.
Należący do funduszu inwestycyjnego Hortex na pewno jest świadomy zmian na rynku spożywczym, dlatego choć w swojej ofercie ma bogaty repertuar warzyw i owoców, to słusznie zerka też w stronę rynku zamienników mięsa. Te, według prognoz, w najbliższych latach będą zdobywały nowe rzesze nabywców. Według niektórych prognoz do 2030 roku ich rynek powiększy się pięciokrotnie.
Zdjęcie: Emiliano Vittoriosi on Unsplash