Rozmowa ze współtwórcami raportu „Czy branża mięsna ma przyszłość?"
17 odcinek Green Podcast pokazuje tworzący się dopiero rynek mięsa komórkowego. – Przy wprowadzaniu na rynek mięsa komórkowego nie ma miejsca na falstart – mówi Lena Mitkowa, współtwórczyni raportu „Czy branża mięsna ma przyszłość?"
Fakty są następujące: tradycyjna hodowla mięsa będzie musiała zniknąć, tak jak kopalnie węgla, elektrownie węglowe i samochody spalinowe.
Czy rolników czeka terapia szokowa? Bo jeśli nie mięso od rzeźnika to skąd? Z laboratorium?
Przybywa startupów rozwijających technologie hodowania mięsa w laboratoriach, czy zastąpią one wielohektarowe fermy? I kiedy? Jak opakować i sprzedać mięso, które powstaje bez okrucieństwa? O to wszystko zapytamy naszych Gości: Lenę Mitkową, strateżkę, facylitatotkę, popularyzatorkę zasad zrównoważonego zarządzania z Leniva Studio oraz Martę Marczuk i Mateusza Galicę z zaniepokojonej stanem Ziemi firmy Lata 20-te. – współautorów raportu, który znajduje się pod adresem: https://raportmiesoprzyszlosci.pl
Więcej na temat mięsa przyszłości przeczytasz w artykułach:
Mysie mięso z laboratorium w ciasteczkach dla kotów
W 2030 roku rynek zamienników mięsa i nabiału będzie pięciokrotnie większy niż dziś
Bill Gates namawia do jedzenia sztucznego mięsa - czy widzi w tym interes planety?
Więcej na temat trendów związanych z żywnością znajdziesz tutaj.