Partnerzy wspierający
KGHM Orlen Tauron
Green Podcast 17: Czy będziemy pytać, co dodaje się do parówek z mięsa komórkowego? Rozmowa

Rozmowa ze współtwórcami raportu „Czy branża mięsna ma przyszłość?"

17 odcinek Green Podcast pokazuje tworzący się dopiero rynek mięsa komórkowego. – Przy wprowadzaniu na rynek mięsa komórkowego nie ma miejsca na falstart – mówi Lena Mitkowa, współtwórczyni raportu „Czy branża mięsna ma przyszłość?"

Fakty są następujące: tradycyjna hodowla mięsa będzie musiała zniknąć, tak jak kopalnie węgla, elektrownie węglowe i samochody spalinowe.

Czy rolników czeka terapia szokowa? Bo jeśli nie mięso od rzeźnika to skąd? Z laboratorium?

Przybywa startupów rozwijających technologie hodowania mięsa w laboratoriach, czy zastąpią one wielohektarowe fermy? I kiedy? Jak opakować i sprzedać mięso, które powstaje bez okrucieństwa? O to wszystko zapytamy naszych Gości: Lenę Mitkową, strateżkę, facylitatotkę, popularyzatorkę zasad zrównoważonego zarządzania z Leniva Studio oraz Martę Marczuk i Mateusza Galicę z zaniepokojonej stanem Ziemi firmy Lata 20-te. – współautorów raportu, który znajduje się pod adresem: https://raportmiesoprzyszlosci.pl

Więcej na temat mięsa przyszłości przeczytasz w artykułach:

Co możesz zrobić dla klimatu?

Mysie mięso z laboratorium w ciasteczkach dla kotów

W 2030 roku rynek zamienników mięsa i nabiału będzie pięciokrotnie większy niż dziś

Bill Gates namawia do jedzenia sztucznego mięsa - czy widzi w tym interes planety?

Nico Rosberg - były mistrz świata Formuły 1 - inwestuje w robaczywy interes. Będzie produkować żywność z owadów

Więcej na temat trendów związanych z żywnością znajdziesz tutaj.

KATEGORIA
STYL ŻYCIA
UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ

Zapisz się do newslettera

Aby zapisać się do newslettera, należy podać adres e-mail i potwierdzić subskrypcję klikając w link aktywacyjny.

Nasza strona używa plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie polityka cookies