Najbardziej znana na świecie sieć fast food, w Norwegii wprowadza do oferty produkty wege. Wychodzi naprzeciw oczekiwaniom coraz szerszej grupy klientów niejedzących mięsa
Choć jedzenie fast food nie powinno stanowić ważnej pozycji w jadłospisie osób dbających o zdrowie, to raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić bez większego uszczerbku na zdrowiu. Dotychczas wiadomo było, że jeśli nie jecie mięsa, to McDonald's lepiej omijać szerokim łukiem, bo i tak za wiele tam dla siebie nie znajdziecie. Jednak to może się wkróce zmienić.
Władze norweskiego oddziału najbardziej znanej na świecie sieci fast food podjęły decyzję o rozszerzeniu menu wegetariańskiego. Do obecnej w nim już wcześniej wegetariańskiej kanapki McFeast z kotletem z fasoli, sosem, serem, warzywami i musztardą dołączyły właśnie bezmięsne nuggetsy. Są zrobione z ciecierzycy, kalafiora, ziemniaków i paru innych warzyw oraz obtoczone w charakterystycznej panierce.
Wcześniej McDonald’s wprowadził wegańskie i wegetariańskie wersje klasycznych dań w Finlandii i Szwecji. Badania rynku pokazały, że coraz więcej klientów sieci chciałoby widzieć w menu bezmięsne potrawy ze względów zdrowotnych i klimatycznych. Ciekawe kiedy podobny ruch podejmą władze sieci w Polsce. Na razie możemy znaleźć np. wegańskie hotdogi na stacjach paliw, a supermarkety rozbudowują działy z jedzeniem wege i ekologicznym. Według danych zgromadzonych przez FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) produkcja zwierząt rzeźnych, czyli w praktyce mięsa, odpowiedzialna jest za większą emisję gazów cieplarnianych do atmosfery, niż np. transport.