Z wyliczeń WWF wynika, że podczas prasowania gospodarstwo domowe zużywa średnio 130 kWh energii rocznie
Prywatnie nie znam osoby, która lubiłaby prasować. Sam unikam tego jak ognia, więc zdarza mi się chodzić w nieuprasowanych spodniach czy koszulkach. Jeżeli i Ty należysz do grona osób, które mierzi widok żelazka, mam dla Ciebie dodatkowy powód, aby sięgać po nie rzadziej niż dotąd: odbędzie się to z korzyścią dla klimatu.
Przeczytaj też: Życie bez plastiku. Mydło tylko w kostce
Niedawno międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF wyliczyła, że w pojedynczym gospodarstwie domowym prasuje się średnio przez dwie doby i cztery godziny rocznie. W trakcie tego procesu zużywa się 130 kWh energii elektrycznej. Biorąc pod uwagę, że w Polsce produkcja jednej kWh wiąże się z emisją ok. 700 gramów dwutlenku węgla, w trakcie prasowania gospodarstwo domowe powoduje emisję średnio 91 kg CO2 rocznie.
Niestety, prasowanie w domach i mieszkaniach to tylko część problemu. Do tego doliczyć bowiem trzeba zużycie energii podczas prasowania w pralniach, hotelach, szpitalach, restauracjach czy nawet sklepach z odzieżą. Dla dobra klimatu, swojego portfela, a także ze względu na oszczędność własnego czasu, warto zmienić nieco nawyki i przyjąć zasadę, że prasuje się tylko to, co konieczne, np. wizytowe koszule. Prasowanie bielizny, T-shirtów czy dżinsowych spodni można sobie darować, bo zwykle i tak nikt tego nie zauważy. W przypadku większości ubrań wystarczy je po prostu równo rozwiesić do suszenia. Redukcja prasowania o połowę oznacza adekwatną oszczędność energii i emisji CO2.
Przeczytaj też: Taka dieta jest dobra i dla Ciebie i dla planety
Co możesz zrobić dla klimatu, to cykl artykułów, w których pokazujemy czytelnikom w jaki sposób zmienić swoje zachowania, aby bez uszczerbku na komforcie życia mniej szkodzić klimatowi. Do tej pory opublikowaliśmy poradniki na temat tego dlaczego warto przynajmniej raz w tygodniu zostawić auto w garażu i pojechać do pracy rowerem lub autobusem, dlaczego należy wyeliminować z diety produkty zawierające olej palmowy oraz dlaczego warto ograniczyć spożycie mięsa i zastąpić je produktami roślinnymi. Wszystkie teksty z tego cyklu znajdziecie tutaj.