Od 12 lat WWF promuje dobre praktyki wśród rolników stosujących zrównoważone uprawy. Właśnie rusza nabór w tegorocznej odsłonie konkursu
„Co za dużo, to niezdrowo” – wiedzą o tym rolnicy, którzy odpowiedzialnie podchodzą do swojej pracy. Zrównoważone rolnictwo, w którym nie stosuje się nadmiaru substancji biogennych, czyli fosforu i azotu, to klucz do zachowania zdrowych mórz. Wysiłki rolników, którzy są świadomi swojego wpływu na stan wód, mogą zostać dodatkowo docenione dzięki udziałowi tegorocznej odsłonie konkursu na Rolnika Roku Regionu Morza Bałtyckiego.
Konkurs organizuje już po raz 12 WWF. Jego celem jest pokazywanie zależności między ilością nawozów używanych w uprawie roślin a występowaniem sinic oraz glonów w Morzu Bałtyckim. Wspieranie dobrych praktyk ma zainspirować kolejnych rolników z całego zlewiska Morza Bałtyckiego do aktywnego działania.
Przeczytaj też: Ekosystem Bałtyku jest zagrożony
Od kilku lat wypoczynek nad Bałtykiem jest jak gra w ruletkę. Pojawią się sinice i nici z kąpieli, czy tym razem ich nie będzie? Za to, że w Bałtyku coraz częściej pojawiają się glony i sinice, odpowiada w dużej mierze rolnictwo. Zbyt duże dawki azotu i fosforu, pierwiastków obecnych w nawozach, powodują powstawanie przydennych pustyń tlenowych. Nadmiar związków odżywczych jest wypłukiwany z gleby, trafia do rzek, a z nich już prosta droga do morza. Związki pobudzają do kwitnienia glony i sinice, a te „zatykają” transport tlenu. Naukowcy szacują, że już 17 proc. Morza Bałtyckiego to strefy martwe, zupełnie pozbawione tlenu. Około 28 proc. stanowią miejsca, w których zawartość tlenu jest obniżona. Te obszary stale się powiększają. Proces przeżyźniania wód nazywamy eutrofizacją. Można mu przeciwdziałać.
Przeczytaj też: Polskie drewno bez certyfikatów? To cios dla branży meblarskiej
Robią to odpowiedzialni rolnicy, którzy swoje uprawy prowadzą w sposób zrównoważony, przyjazny środowisku. Co konkretnie robią? – Byliśmy bardzo zadowoleni, gdy zauważyliśmy, że samo stosowanie nawozów naturalnych wystarczyło, aby osiągnąć stabilne plony i poprawić żyzność gleby – mówi Marta Żerańską, laureatka krajowego etapu konkursu z 2019 roku.
– Dla zrównoważonego rolnictwa decydujące znaczenie ma pomoc finansowa państwa. W jeszcze większym stopniu dotyczy to produkcji ekologicznej i działań takich jak wapnowanie gleby, zakup nasion gatunków roślin, które są zapomniane lub rzadko uprawiane, budowa miejsc do przechowywania obornika, domowych oczyszczalni ścieków lub zbiorników na gnojowicę i instalacji OZE – wylicza Marta Żerańska.
Przeczytaj też: Renesans rowerów, są 10 razy lepsze dla klimatu niż e-auta
W 2020 roku konkurs nie odbył się ze względu na pandemię. W tegorocznej odsłonie przewidziano dwa etapy: krajowy i w regionie bałtyckim. Zwycięzca drugiego etapu konkursu otrzyma 10 tys. euro. Regulamin, formularz konkursowy oraz sylwetki laureatów poprzednich edycji dostępne są na stronie www.zdrowybaltyk.pl. Zgłoszenia przyjmowane są do 11 maja 2021 roku. Zwycięzców etapu krajowego poznamy jeszcze wiosną br. Patronami konkursu są Centrum Doradztwa Rolniczego i Koalicja Żywa Ziemia.